Vikinška dieta: Gorivo legendarnih bojevnikov

Piše Danaja Oblak

Vikinška dieta, nordijska dieta ali prehranjevalna filozofija, ki temelji na navadah starih Vikingov, je vedno bolj cenjena v svetu. Kaj je torej na meniju?

Znani so po plenjenju obal Evrope med 9. in 11. stoletjem, vendar so bili Vikingi veliko več kot krvi žejni bojevniki. Arheološki dokazi pa kažejo, da so bili presenetljivo civilizirani, ko je šlo za kulinariko. Starodavni nordijski ljudje niso samo lovili, ampak tudi lovili različne morske sadeže.

Raziskave kažejo, da so v zimskih mesecih meso in ribe solili, da so podaljšali rok trajanja, jedli so tudi veliko oreščkov, jagodičevja in žit. Kravje in kozje mleko so uporabili za izdelavo masla in sira, da bi jih ogreli med ledenimi nordijskimi zimami.

Kaj se torej lahko naučimo od nordijske prehrane?

Vikingi so jedli zdravo hrano lokalnega izvora

Če ne upoštevamo divjih borcev in ščitnic, so bili številni Vikingi v resnici kmetje in trgovci. Gojili so zelenjavne vrtove, gojili sadne nasade, redili krave za mleko in meso ter gojili prašiče, kokoši in ovce.

Lovili so tudi vse, kar je bilo na voljo, vključno s severnimi jeleni, losi, medvedi, jeleni, tjulnji in ribami, ter nabirali zelišča in začimbe za začinjanje hrane. Priljubljeni so bili kaša, jogurt in ječmenov kruh.

Zgodovina kaže, da so oboževali svoje pivo in medico, ki je bila pogosto dejansko varnejša za pitje kot srednjeveška voda.

Vikingi so jedli le dva obroka na dan

Dagmal ali dnevni obrok so zaužili eno uro po tem, ko so se zbudili.

Nattmal ali obilna in mirna večerja, je potekala po dolgih dneh dela, ko so se družine zbrale, da so jedle za skupno mizo.

Brez odmora za kosilo za zaposlene nordijce, čeprav so morda prigriznili slane ribe, jabolka in orehe. Živila, kot so jabolka in orehi, odkljukajo več prehranskih polj. Kot alternativo slanim ribam najdemo v konzervirani tuno, lososa ali sardine.

Kako izgleda nova nordijska dieta?

Vikinške zdrave prehranjevalne navade se prenašajo na nove generacije z novo nordijsko dieto, znano tudi kot skandinavska dieta.

Prehrana spodbuja veliko lokalno pridobljenih sezonskih polnovrednih izdelkov, vključno s polnozrnatimi žiti, zlasti ržjo, ječmenom in ovsom, sadjem in jagodami, zelenjavo (zlasti korenasto zelenjavo, kot so pesa, repa in korenje), mastne ribe, mlečne izdelke z nizko vsebnostjo maščob, stročnice, ter jajca in divjačinsko meso v zmernih količinah.

Ta okolju prijazen prehranjevalni načrt, ki ga je oblikovala skupina danskih znanstvenikov, nutricionistov in kuharjev za pomoč pri boju proti naraščajoči debelosti v Skandinaviji, se je izkazal za konkurenčnega izjemno priljubljeni sredozemski prehrani v smislu izboljšanja splošnega zdravja.

Prednosti vikingške diete

Poleg tega, da pomaga nadzorovati težo, naj bi nova nordijska dieta pomagala znižati krvni tlak in zmanjšati tveganje za srčni napad in možgansko kap. Raziskave nam vedno znova povedo, da bi morali jesti bolj naravno hrano, ta način prehranjevanja poveča naš vnos hranil in zmanjša našo porabo preveč predelane hrane, ki pogosto vsebuje preveč maščob, sladkorja in soli.

Kako se vikinška dieta razlikuje od sredozemske?

Ena največjih razlik je vir maščobe. Medtem ko se pri sredozemski prehrani vrti oljčno olje, nordijska dieta vsebuje olje oljne ogrščice, bolj znano kot oljna ogrščica, bogato tudi z mononenasičenimi maščobami in polinenasičenimi maščobami, ki so koristne za srce.

Je dober vir omega-3 maščobnih kislin, ki lahko pomagajo znižati holesterol in ima visoko dimno točko, kar je lahko koristno tudi pri kuhanju na visoki vročini.


Načela nove nordijske prehrane

  • Manj rdečega mesa, več rib. Naj bo vaše meso pusto, ko ga imate, in posezite po mastnih ribah zaradi zdravih maščob omega-3, ki lahko pomagajo pri preprečevanju bolezni srca.
  • Prigrizek z jagodičevjem. Jagodičevje, ki vsebuje veliko antioksidantov, nudi zaščito pred rakom, srčnimi boleznimi in možgansko kapjo, in so najslajše vikinške jedi.
  • Izberite rženi kruh. Geraldine pravi, da je rženi kruh, ki je bil priljubljen pri Vikingih, najboljši vir vlaknin, “zaradi svojih fermentacijskih lastnosti in dejstva, da je poln polnozrnatih žit”.
  • Gomoljna zelenjava je zakon! Strokovnjaki pravijo, da je gomoljna zelenjava, priljubljena v hladnih podnebjih, kot je Skandinavija, odličen vir vlaknin, magnezija in kalija.
  • Jejte premišljeno. Čeprav ni strogih smernic glede časov obrokov, avtorji nove nordijske diete predlagajo, da jeste premišljeno in skupno. Sedite za mizo. Upočasnite in dihajte. Delite obroke z družino in prijatelji. Začeli boste kot Norse-ite in Scandi slim, preden se boste zavedli.

Najnovejši prispevki