Sprejmite JOMO: Osvoboditev od digitalnega hrupa

Piše Danaja Oblak

Skoraj zagotovo smo že vsi srečali izraz FOMO, ali “strah pred zamujanjem”. FOMO predstavlja valuto na platformah družbenih omrežij, ki nas vzpodbujajo k primerjanju naših življenj z življenji drugih. Vsaka objava, ki izpostavlja zdravje, bogastvo in srečo, nas lahko stane občutka nelagodja in strahu, da nekaj izpuščamo, pri čemer pogosto spregledamo, da so objave skrbno urejene predstavitve “lepega življenja”.

Po drugi strani veselje do izpustitve (JOMO) pomeni prekinitev z digitalnim življenjem in ponovno vzpostavitev povezave s preprostimi radostmi trenutka, kar se izpostavlja kot zdravilo za strah pred zamujanjem.

Kaj pomeni FOMO?

FOMO se nanaša na “strah pred izpustitvijo” — tisto tesnobno, zaskrbljeno nemirnost, ki jo doživljamo, ko imamo občutek, da nismo vključeni v nekaj zanimivega, pomembnega in prijetnega. Človeška bitja smo družbene živali in strah pred izključenostjo ima biološko evolucijsko osnovo.

V naši ne tako oddaljeni preteklosti je lahko izključenost iz družbenih skupin pripeljala do lakote, bolezni in smrti. Naši možgani so narejeni tako, da iščejo pripadnost, družbeno odobravanje in sprejetost. To pomaga zagotavljati vire, izboljšuje telesno varnost in povečuje reproduktivni uspeh. Tako ima strah pred izpustitvijo pomembno funkcijo.

Vendar pa v naši hitro premikajoči se digitalni dobi hiper-povezanosti preko več platform družbenih medijev ta vgrajena potreba po družbeni vključenosti prinaša stroške. Neskončno drsenje po družbenih omrežjih v poskusu, da bi se počutili vključene, lahko povzroči tesnobne občutke nezadostnosti, ki izhajajo iz nenehnih družbenih primerjav in tekmovanja, medtem ko pozabljamo, da to, kar vidimo na družbenih omrežjih, ni natančen prikaz življenja drugih ljudi.

V svoji najintenzivnejši obliki lahko FOMO pripelje do ljubosumja in zavisti do tega, kar imajo drugi, česar mi sami očitno primanjkuje. Ne glede na to, kako zelo se trudimo slediti obvestilom o vsem, kar se dogaja v življenjih drugih ljudi, bomo neizogibno nekaj zamudili, ker se ves čas dogaja preprosto preveč.

Občutek izpustitve je lahko boleč in nas lahko pripelje do občutka neizpolnjenosti in nezadostnosti. Drsenje po družbenih omrežjih je bilo povezano z eksplozijo slabega razpoloženja in anksioznosti med generacijami digitalnih domorodcev.

Kaj pomeni JOMO?

JOMO se nanaša na “veselje do izpustitve” — na kratko, odklop od vseh medijev, prakticiranje samooskrbe, ponovna povezava s trenutnim trenutkom in učenje cenjenja miru samote.

JOMO je še posebej pomemben za digitalne domorodce, ki nikoli niso poznali življenja brez družbenih omrežij, vključno z nekaterimi pripadniki milenijcev in generacije Z. Odklop od naših naprav nam lahko pomaga, da se ponovno povežemo z naravnim svetom in nam da odmor od nenehnega družbenega primerjanja, ki je lahko koren mnogih anksioznosti in disforij, ki jih doživljajo te generacije.

Na kratko, JOMO nam da odmor od predelovanja neskončnih tokov informacij in obvestil, ki lahko preplavijo naš um in nas pustijo izčrpane. JOMO nudi priložnost, da izkusimo hvaležnost za vse, kar imamo tukaj in zdaj.

Prednosti JOMO načina življenja

Prednosti vzpostavitve JOMO v življenje so neprecenljive. Hiter in naporen tempo digitalnega življenja nas grozi, da nas utopi v informacijah. Za mnoge izmed nas se to zdi preplavljajoče, nenaravno in neproduktivno. Neskončne motnje, ki jih prinaša nenehno biti priključen, lahko izčrpajo našo socialno baterijo in vodijo do izgorelosti.

Čeprav se večina ne more popolnoma odklopiti, je za naše subjektivno dobro počutje nujno, da si izkrojimo čas za življenje v skladu z našimi vrednotami.

Sprejetje bolj cikličnega, preprostega načina življenja, ki je bolj v skladu z našimi naravnimi biološkimi ritmi, je globoko obnovitveno. Periodični digitalni detoks ob sprejetju veselja do izpustitve bo koristil tako našemu duševnemu kot telesnemu zdravju.

Psiholog Svend Brinkmann (2019) je napisal knjigo, ki razlaga prednosti JOMO, in je ocenjena v spodnjem razdelku knjig. Kot protistrup za hedonistično tekalno stezo, ki poganja našo potrošniško družbo, priporoča JOMO.

Po teoriji hedonistične tekalne steze, več kot pridobimo posesti in izkušenj, da bi napajali hedonistične vire sreče, več jih potrebujemo za vzdrževanje sreče. Takšen hedonizem lahko privede do neizpolnjujočega življenja, zaznamovanega z nenehnim hrepenenjem.

Strategije za iskanje veselja v izpustitvi

Strokovnjakinja za produktivnost in avtorica Tanya Dalton (2019) je napisala knjigo o JOMO, ki je ocenjena v spodnjem razdelku knjig. Naslednje strategije za iskanje veselja v izpustitvi so bile povzete iz njenih tekstov in podcastov:

  • Naredite seznam dejavnosti, ki jih resnično uživate početi. Obesite ga na dostopno mesto, tako da imate v trenutku obvestilo o dejavnostih, ki vam prinašajo veselje, in jih vključite v svoj dan.
  • Naredite načrte za svoj prosti čas. Pogosto samo sledimo toku in se sprašujemo, kaj smo počeli ves dan, ko smo v postelji. Ključ je v ravnovesju: ne preveč strukturiranje naših življenj, temveč izkoriščanje časa za smiselno povezovanje, ustvarjalne podvige ali karkoli vam prinaša veselje brez povezave z internetom.
  • Redno izvajajte digitalni detoks. Veliko FOMO je ustvarjenega z drsenjem po družbenih omrežjih in posledičnimi družbenimi primerjavami, ki se neizogibno zgodijo. Poskrbite, da se boste za določen čas vsak dan ali teden odklopili, da se boste zasidrali v trenutni trenutek.
  • Vlagajte v dobre odnose. To lahko vključuje družino, partnerje, prijatelje in sosede. Ni treba, da gre za veliko časa, ampak skupna dejavnost je odličen način za gradnjo smiselnih odnosov, namesto da čas vlagate v povezovanje z relativno neznanci na spletu.
  • Izkoristite čas za skrb zase. To je pogosto najtežja stvar za tiste z zahtevnimi hitrimi življenji, vendar je bistveno za ohranjanje dobrega počutja in skrb za druge. To je lahko samotni sprehod v naravi, topla kopel, meditacija ali pomirjujoča glasba — karkoli vas naredi bolj udobne v lastni koži.

3 knjige vredne branja

Veselje do izpustitve: Živite več z manj početja – Tanya Dalton

Imenovana za eno izmed 10 najboljših poslovnih knjig leta po mnenju revije Fortune. Slika na platnici prikazuje žensko, ki se sooča z nemogočimi zahtevami, kar vodi v stres in preobremenjenost. Mnogi izmed nas dan začnejo že z občutkom, da zaostajajo. Tekma s časom med prebijanjem skozi naše sezname opravil nas lahko naredi tesnobne in razdražljive. To je daleč od dobrega življenja. Avtorica vas uči, kako identificirati svoje vrednote, pojasniti prioritete, racionalizirati svoj delovni proces in odkriti svoj namen. Dalton pojasnjuje, kako se, ko zavrnete pritisk, da bi naredili več, zgodi nekaj neverjetnega: Odkrijete, da lahko živite produktivno in obilno življenje, kjer je manj več in kjer manjše število aktivnosti vodi do večjega izpolnjenja.

Veselje do izpustitve: Umetnost samoomejevanja v dobi presežkov – Svend Brinkmann

V tej knjigi se Brinkmann osredotoča na JOMO kot protistrup potrošniškemu gonu za pridobivanje boljših in več izkušenj ali izdelkov. Problem nenehnega iskanja zadovoljstva je pojasnjen s teorijo hedonistične tekalne steze in teorijo hedonistične adaptacije. Psihologi so ugotovili, da kljub porastom kratkoročnega užitka, ki ga nudijo nove in zanimive dogodivščine, izkušnje in večji in boljši potrošniški izdelki, se ljudje hitro vrnejo na osnovno raven sreče. Brinkmann trdi, da to pomeni, da nenehno iskanje potrošniškega zadovoljstva hitro postane tekalna steza, ki ne vodi nikamor.

Veselje do izpustitve: Iskanje ravnovesja v povezanem svetu – Christina Crook

Avtorica je to knjigo napisala po enomesečnem digitalnem detoksu od stresnih klikov, piskov, vibracij obvestil, ki so ji grozili, da jo preplavijo. Deli svoje izkušnje z odklopom, da bi bralcem pomagala premisliti o svojem odnosu do tehnologije in plazu podatkov, ki nas dnevno bombardira z naših prenosnikov, tablic in pametnih telefonov. Christina Crook razmišlja o vplivu tehnološko osredotočenega sveta na naše otroke, družine, prijateljstva, skupnosti, dobro počutje in delovno življenje. Knjiga ni proti tehnologiji, ampak razlaga zasluge namernega življenja, ki vključuje disciplinirano uporabo tehnologije namesto, da bi bili uporabljeni od nje.

Razmislek o veselju do izpustitve postane pomemben, ko zaznamo, da porabimo preveč časa za poskuse, da bi ostali v koraku z neprestanim tokom informacij. Naša vrojena želja po spoznavanju sveta nas žene naprej, a v hitrem ritmu naše digitalne dobe lahko to privede do izčrpanosti. Pomembno je razumeti, da družbena primerjava sama po sebi ni negativna. Opazovanje uspehov drugih nas lahko motivira k lastnemu napredku.

Za uspešno soočanje s strahom pred zamujenim je ključno usvojiti zmernost. Ustvarite si trenutke, ko se digitalno odklopite in vzpostavite stik z okolico. Namensko si vzemite čas za lastno dobrobit. Vzemite v zakup ravnovesje in se predajte uživanju v sedanjem trenutku.


Viri:

  1. Dalton, T. (2019). Veselje do izpustitve: Živite več z manj početja. Thomas Nelson.
  2. Brinkmann, S. (2019). Veselje do izpustitve: Umetnost samoomejevanja v dobi presežkov. Polity.
  3. Dalton, T. (2021). Z namenom: Vodič za zaposlene ženske do izjemnega življenja polnega pomena in uspeha. Thomas Nelson.
  4. Barry, C., Smith, E., Murphy, M., Halter, B., & Briggs, J. (2023). JOMO: Veselje do izpustitve in njegova povezava z uporabo družbenih medijev, samopodobo in duševnim zdravjem. Telematics and Informatics Reports, 10.
  5. Davis, A. C., Albert, G., & Arnocky, S. (2023). Povezave med strahom pred izpustitvijo, iskanjem statusa, medspolno konkurenco, socioseksualnostjo in socialno podporo. Current Research in Behavioral Sciences, 4.
  6. Firth, J., Torous, J., Stubbs, B., Firth, J. A., Steiner, G. Z., Smith, L., Alvarez-Jimenez, M., Gleeson, J., Vancampfort, D., Armitage, C. J., & Sarris, J. (2019). Spletni um: Kako internet morda spreminja naše kognicije. World Psychiatry, 18(2), 119–129.
  7. Hudson, R. (2009). Fordizem v R. Kitchen & N. Thrift (ur.), Mednarodna enciklopedija človeške geografije (str. 226–231). Elsevier.
  8. Klausen, S. H., Emiliussen, J., Christiansen, R., Hasandedic-Dapo, L., & Engelsen, S. (2022). Mnogi obrazi hedonistične adaptacije. Philosophical Psychology, 35(2), 253–278.
  9. Krieger, B. (2016). JOMO brez FOMO: Ohranjanje radovednosti v morju naraščajočih informacij. TEDxBasel.
  10. Lusk, B. (2010). Digitalni domorodci in vedenje na družbenih omrežjih: Pregled. The Prevention Researcher, 17(S1).
  11. Tomasello, M. (2014). Ultra-socialna žival. European Journal of Social Psychology, 44, 187–194.
  12. Turkle, S. (2016). Povrnitev pogovora: Moč govora v digitalni dobi. Penguin.

Najnovejši prispevki