Medicinske gobe: 7 vrst in njihove koristi

Piše Danaja Oblak

V zadnjem času so medicinske gobe postale predmet povečanega zanimanja, saj so mnogi odkrili njihove izjemne zdravilne lastnosti. Te skrivnostne in včasih spregledane naravne tvorbe niso ne rastline ne živali, ampak pripadajo edinstvenemu kraljestvu gliv. Glive, ki so se skozi stoletja uporabljale v tradicionalnih zdravilnih praksah, imajo edinstven način pridobivanja prehrane. Ne zanašajo se na sončno svetlobo kot rastline ali na prehranjevanje, kot to počnejo živali, ampak imajo posebne nitaste strukture, znane kot micelij (ednina micel). Te strukture rastejo v ali okoli vira hrane in sproščajo prebavne encime, ki razgrajujejo hrano zunaj telesa, nato pa jo micelij absorbira. Plodna telesa teh micelijev, ki jih poznamo kot gobe, so tako postala cenjeno “pozabljeno zdravilo” v sodobnem svetu, ponujajo pa številne zdravstvene koristi.

Gobe, imenovane tudi “eliksir življenja” in “hrana bogov”, so resnično bogate s številnimi hranili, ki krepijo zdravje. So najbogatejši naravni vir vitamina D za vegetarijance. So nizkokalorične in praktično brez holesterola ali maščob. Bogate so z beljakovinami, vlakninami, vitamini (kot so riboflavin [vitamin B2], niacin, folat in sledovi vitaminov B1, B12, C, D in E), kalijem, fosforjem in selenom. Vsebnost beljakovin v gobah je višja kot v večini zelenjave. Ne samo po količini, beljakovine v gobah so tudi kakovostne, saj zagotavljajo večino esencialnih aminokislin, potrebnih v prehrani. Gobe so polne antioksidantov, vključno s fenolnimi spojinami, ki vas ščitijo pred alergijami, boleznimi srca, okužbami, vnetnimi boleznimi, visokim krvnim tlakom in rakom. Ker so gobe bogate z vlakninami in nizkokalorične, so odlične za uravnavanje telesne teže.

Gobe se tržijo kot prehranska dopolnila ali zdravilne gobe s trditvami, da lahko spodbujajo zdravje možganov in srca ter preprečujejo rak. Vendar pa za te trditve ni dovolj kliničnih preskušanj, ki bi jih podprle. Čeprav so dobre za zdravje, ne smete nadomeščati gob z zdravili, ki so vam predpisana. Nekatere izmed gob, ki veljajo za najboljše za človeško zdravje.

Vrste medicinskih gob

Chaga goba (znanstveno ime: Inonotus obliquus): Poleg svojega imena “kralj zdravilnih gob” je znana tudi po svoji visoki vsebnosti antioksidantov. Tradicionalno se uporablja v ljudskem zdravilstvu zaradi svojih protivnetnih lastnosti. Študije kažejo, da lahko pomaga pri zmanjševanju tveganja za nekatere vrste raka. Uporablja se tudi za zmanjšanje krvnega sladkorja in holesterola. Velja za eno izmed najmočnejših naravnih sredstev za krepitev imunskega sistema.

Goba levja griva (znanstveno ime: Hericium erinaceus): Ta goba je znana po svoji sposobnosti spodbujanja rasti nevronov. Uporablja se za izboljšanje spomina in kognitivnih funkcij. Raziskave kažejo, da lahko zmanjšuje simptome depresije in anksioznosti. Prav tako je znana po svojih protivnetnih in antioksidativnih lastnostih. Levja griva se pogosto uporablja v tradicionalni kitajski medicini.

Cordyceps goba (znanstveno ime: Cordyceps sinensis): Ta goba je cenjena zaradi svojih lastnosti, ki povečujejo vzdržljivost in energijo. Uporablja se za izboljšanje dihalne funkcije in kisikove zmogljivosti telesa. Raziskave kažejo, da lahko pomaga pri zdravljenju astme in bronhitisa. Cordyceps se pogosto uporablja v tradicionalni tibetanski medicini. Prav tako je znana po svojih lastnostih, ki pomagajo pri spolni funkciji in libidu.

Reishi goba (znanstveno ime: Ganoderma lucidum): Ta goba je znana po svojih adaptogenih lastnostih, ki pomagajo telesu pri obvladovanju stresa. Uporablja se za izboljšanje kakovosti spanca in zmanjšanje utrujenosti. Raziskave kažejo, da lahko pomaga pri zniževanju krvnega tlaka in holesterola. Reishi goba ima protitumorske lastnosti. Prav tako je znana po svojih antioksidativnih lastnostih.

Goba puranji rep (znanstveno ime: Trametes versicolor in Coriolus versicolor): Ta goba vsebuje polisaharid-K, ki je močan imunomodulator. Uporablja se v komplementarni terapiji pri zdravljenju raka. Raziskave kažejo, da lahko pomaga pri okrevanju po kemoterapiji. Puranji rep je prav tako znan po svojih protivnetnih lastnostih. Ima bogato zgodovino uporabe v tradicionalni kitajski medicini.

Šitake goba (znanstveno ime: Lentinula edodes): Imenuje se tudi “dišeča goba.” Šitake gobe vsebujejo lentinan, ki krepi imunski sistem in ima protitumorske lastnosti. Uporabljajo se za zmanjšanje krvnega tlaka in holesterola. Raziskave kažejo, da lahko pomagajo pri zmanjševanju tveganja za bolezni srca. Šitake gobe so znane po svojih protivnetnih in antioksidativnih lastnostih. Prav tako so priljubljene v kulinariki zaradi svojega edinstvenega okusa.

Maitake goba (znanstveno ime: Grifola frondosa): Imenuje se tudi “plesoča goba.” Maitake goba je znana po svojih lastnostih, ki uravnavajo krvni sladkor. Ima protitumorske in imunomodulatorne lastnosti. Raziskave kažejo, da lahko pomaga pri zniževanju krvnega tlaka. Maitake je cenjena v tradicionalni japons

Tudi navadni šampinjoni, ki jih pogosto najdemo v trgovinah, so izjemno bogati z vitamini in predstavljajo odličen dodatek k naši prehrani zaradi svojih številnih zdravstvenih koristi. Šampinjoni vsebujejo visoke količine selena, vitamina D in vitamina B6. Selen lahko pomaga preprečevati poškodbe celic v našem telesu, vitamin D je pomemben za rast celic, vitamin B6 pa pomaga našemu telesu pri tvorbi rdečih krvnih celic. Vsi ti hranili v gobah pomagajo ohranjati zdrav imunski sistem. Vključitev šampinjonov v našo dnevno prehrano lahko tako prispeva k boljšemu zdravju in dobremu počutju.

Lahko rečemo, da so gobe, od medicinskih vrst kot so Chaga, Levja griva in Reishi do vsakdanjih šampinjonov, prava zakladnica zdravja. Z bogatim spektrom hranil, od selena do vitaminov D in B6, gobe ne samo krepijo naš imunski sistem, ampak tudi prispevajo k celostnemu zdravju in dobremu počutju. Z njihovo vključitvijo v našo prehrano lahko izkoristimo njihove številne zdravilne lastnosti, hkrati pa obogatimo svoje obroke z okusnimi in hranljivimi sestavinami. Gobe so resnično dar narave, ki ponuja neskončne možnosti za izboljšanje našega zdravja in kakovosti življenja.


Viri:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10384337/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7826851/


Najnovejši prispevki