NAD IV terapija - upočasni staranje na DNK ravni

Piše Danaja Oblak

NAD je snov, ki jo najdemo v vseh celicah našega telesa in pomaga ohranjati zdravje naših genov ter popravljati škodo v celicah. Deluje tako, da sodeluje z mitohondriji, “energijskimi tovarnami” celic, in pomaga ohranjati dolžino telomerov, ki so kot zaščitne kapice na koncih naših kromosomov. Te kapice se s staranjem telesa skrajšajo, NAD pa pomaga ohranjati njihovo dolžino. Prav tako vpliva na določene beljakovine, ki upočasnjujejo proces staranja in skrbijo za popravilo DNK.

Kako deluje NAD?

Ravni NAD-a se naravno znižujejo zaradi staranja, stresa in okoljskih dejavnikov. Terapija z NAD IV dovaja NAD+ in mešanico dopolnilnih vitaminov (vitamini B-kompleksa, vitamin B12, vitamin C, magnezij, glutation) neposredno v krvni obtok, kar je najučinkovitejši in najučinkovitejši način za obnovitev naravnih ravni tega kofaktorja.

Študije [1] [2] [3] [4] [5] so pokazale obetavne rezultate, da lahko kofaktor, znan kot NAD:

  • upočasni proces staranja,
  • izboljša duševno jasnost,
  • obnovi nevrološko funkcijo,
  • olajša proces rehabilitacije in okrevanja,
  • dopolni zdravljenje depresije in anksioznosti,
  • poveča raven energije in zmanjša utrujenost,
  • izboljša rezultate hujšanja z izboljšanjem presnovne funkcije,
  • izboljša splošno zdravje telesa.

NAD, okrajšava za nikotinamid adenin dinukleotid, je kofaktor, ki se nahaja v vsaki celici telesa in je vključen v številne procese.

Eden najpomembnejših vlog v telesu je pri oksidacijsko-redukcijskih (redoks) reakcijah. Te reakcije so del presnovnega sistema in pretvarjajo hrano v energijo, ki jo telo potrebuje za pravilno delovanje.

Druga pomembna vloga, ki jo NAD igra, je uravnavanje cirkadijskega in presnovnega ritma. Ta kofaktor vzdržuje integriteto in zdravje DNK ter deluje tudi kot mehanizem za nadzor kakovosti novih beljakovin.

Med drugimi funkcijami igra NAD pomembno vlogo pri upočasnjevanju staranja. NAD deluje na mitohondrijih in podaljšuje dolžino telomerov, ki so zaščitne kapice na koncih kromosomov in se s staranjem telesa krajšajo. NAD povečuje aktivnost beljakovin SIRT1 in PARP 1, ki so povezane z upočasnjenim staranjem in vplivajo na popravilo DNK.

Telo naravno proizvaja NAD, vendar se skupna raven tega kofaktorja s časom zmanjšuje, kar vodi do celičnih sprememb, ki povzročajo bolezni, povezane s starostjo.

Nižje ravni NAD-a in vezi med določenimi vrstami molekul so povezane z poškodbami DNK, ki, če jih ne popravimo, sčasoma kopičijo celične spremembe in mutacije. Obnavljanje in dopolnjevanje NAD-a nasprotuje mnogim od teh reakcij in pomaga ohranjati celovitost DNK skozi čas.

Komu koristijo NAD IV terapije?

Raziskave o vplivih NAD na telo še potekajo, vendar so številne študije pokazale obetavne rezultate koristi dopolnjevanja in obnavljanja NAD pri različnih stanjih.

NAD lahko pomaga posameznikom, ki:

  • Okrevajo od zasvojenosti in zlorabe substanc
  • Želijo podaljšati svojo življenjsko dobo
  • Želijo obnoviti nevrološko funkcijo
  • Doživljajo upad kognitivnih sposobnosti
  • Želijo obnoviti mišično funkcijo in izboljšati športno zmogljivost
  • Želijo okrepiti svoj režim hujšanja
  • Želijo zmanjšati utrujenost in izboljšati splošno raven energije
  • Upočasniti proces staranja
  • Izboljšati zdravje možganov
  • Izboljšati duševno jasnost in odpraviti možgansko meglo
  • Boriti se proti anksioznosti in depresiji

Ni potrebno, da se soočate z zdravstvenimi težavami, da bi občutili prednosti terapije z NAD IV. Ta raznolika terapija aktivno prispeva k vašemu celovitemu dobremu počutju in podpira vaše telo, da ohranja svoje najboljše delovanje skozi čas.

Terapije z NAD IV dopolnjujejo in obnavljajo ravni tega močnega kofaktorja v vašem telesu. Specializirana raztopina fiziološke soli, ki vsebuje koncentriran odmerek NAD, se dovaja neposredno v krvni obtok, zaradi česar je takoj na voljo vašim celicam za takojšnjo uporabo. Ker NAD obide prebavni in presnovni sistem, lahko pričakujete 100-odstotno stopnjo absorpcije za maksimalni učinek in minimalno izgubo.

8 glavnih koristi NAD terapije

Upočasnjenimo biološko staranje

S staranjem se poveča proizvodnja snovi, imenovanih prosti radikali, ki so strupeni za telesni sistem in pospešujejo proces staranja. Ti radikali so običajno v večjem številu kot obrambni mehanizem telesa proti njim (antioksidanti).

Študije so pokazale, da terapija z infuzijo NAD upočasni in celo obrne ta proces. Oblika NAD-a (NADH) je močan antioksidant, ki pomaga pri čiščenju prostih radikalov in zagotavlja zaščito telesa pred upadom, povezanim s staranjem.

NAD prav tako ščiti pred starostnimi nevrodegenerativnimi stanji z zaščito nevronov pred poškodbami.

Izboljšana kognitivna funkcija

NAD je bistvena sestavina zdravja možganov. Pomaga pri delovanju možganskih celic tako, da jim pomaga prilagajati se različnim ravnem stresa. Infuzija NAD IV olajša zdravo staranje možganov in izboljša kognitivno funkcijo.

Pri nevrodegenerativnih boleznih, kot so Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, Huntingtonova bolezen in amiotrofična lateralna skleroza, so ravni NAD zmanjšane in povečana je raven toksičnih snovi.

Študije so pokazale, da dopolnjevanje NAD-a z infuzijsko terapijo NAD pomaga upočasniti ta proces in izboljšati nevrodegenerativna stanja.

Pomoč pri okrevanju od odvisnosti

NAD je močan dodatek med okrevanjem od zasvojenosti zaradi svojih številnih koristi. Infuzijska terapija NAD pomaga obnoviti raven energije v telesu s detoksikacijo škodljivih učinkov zlorabljenih substanc, preprečuje ponovitev z znatnim zmanjšanjem hrepenenja in se uporablja kot dolgoročni dodatek k terapiji. Ti učinki so posledica njihove sposobnosti obnavljanja možganske funkcije na celični ravni.

Spodbuja Funkcijo Organov Intravenska terapija NAD izboljšuje funkcije glavnih organov telesa z delovanjem na celični ravni. Izboljšuje funkcije jeter in pomaga preprečevati kopičenje maščob in lipidov, ki škodujejo zdravju jeter.

Ravni NAD v telesu so pomembne za pravilno delovanje srca in pomagajo srcu, da si opomore od poškodb. Laboratorijske študije so pokazale, da infuzija NAD+ izboljša srčno funkcijo v bolnem srcu.

Terapija NAD prav tako spodbuja delovanje ledvic in skeletnih mišic.

Obvladovanje kroničnega stresa – izgorelosti

ATP (adenozin trifosfat) je celična valuta telesa. Je oblika, v kateri telo uporablja energijo. NAD je pomembna sestavina poti, po kateri naše telo pridobiva ATP. Infuzijska terapija NAD telesu zagotavlja energijski zagon in ga pripravi na soočanje s stresom ali utrujenostjo.

Intravensko dajanje NAD optimizira energijo, ki je na voljo mišicam, in na ta način se bori proti utrujenosti in izčrpanosti. Infuzijska terapija NAD je obogatena z NAD in drugimi hranili, ki se uporabljajo pri obvladovanju sindroma kronične utrujenosti – podaljšanega stanja utrujenosti in izčrpanosti.

Izboljša fizično zmogljivost

Zaradi svojih sposobnosti povečanja energije se infuzijska terapija z NAD uporablja pri športnikih za izboljšanje zmogljivosti pri treningih in tekmovanjih. Pomaga pri okrevanju mišic in gradi zdravje mišic.

NAD tudi izboljša delovanje žil in izboljša njihovo oskrbo z mišicami med aktivnostjo.

Spodbuja imunski odziv na vnetja

Toksini, stres in okužbe povzročajo vnetja v telesu. Ponavljajoča se vnetja poškodujejo celice telesa in so odgovorna za okvarjen metabolizem v telesu. Infuzijska terapija z NAD IV aktivira snovi v telesu, imenovane encimi, ki pomagajo preprečevati in popravljati poškodbe DNK.

Zdravljenje z NAD IV se je uporabljalo kot dodatek pri zdravljenju avtoimunskih stanj, kot sta artritis in fibromialgija, za popravilo poškodb DNK in obvladovanje bolečin, povezanih s temi stanji.

Pomaga pri depresiji in anksioznosti

Zaloga NAD-a je običajno izčrpana pri stanjih, kot sta depresija in anksioznost. Sprememba v zdravju možganov na celični ravni se fizično kaže v motnjah razpoloženja. Zdravljenje z NAD je pokazalo, da povečuje nevrotransmiterje – snovi, ki se nahajajo v možganih – ki so pomembne za možganske celice. Delujejo kot predhodniki za snovi, imenovane sirtuini, ki posredujejo vnetne procese v telesu.

Infuzije NAD IV izboljšajo razpoloženje in obrnejo hude simptome pri bolnikih z depresijo in anksioznostjo, kar pomaga pri okrevanju in boljšem izidu.

Ali so NAD prehranska dopolnila učinovita?

Oralni dodatki običajno ne zahtevajo recepta in jih je pogosto mogoče kupiti v lekarnah in prek spletnih trgovcev. Dodatke je mogoče jemati enkrat ali večkrat na dan, odvisno od navodil proizvajalca. Čeprav je ta možnost priročna in cenovno dostopna, oralni dodatki niso 100% biološko dostopni, saj se nekatere sestavine izgubijo v prebavnem procesu.

Kaj pa NAD injekcija?

Injekcije se dajejo v enkratnem odmerku, kar omogoča hitro olajšanje in dolgotrajne učinke. Intramuskularne injekcije vključujejo injiciranje NAD neposredno v mišico in lahko zagotovijo hiter začetek učinkov. Ta metoda je idealna za tiste, ki želijo hitro dopolniti svoje ravni NAD ali imajo težave z dostopom do IV. Ta metoda je najbolj primerna za tiste, ki ne potrebujejo hitrih rezultatov, saj lahko traja več ur, da občutijo učinke.

Ne glede na to, katero metodo izberete, je lahko kateri koli dodatek NAD izjemno učinkovit pri obnavljanju ravni NAD in zagotavljanju številnih koristi pacientom. Vendar pa je pred začetkom kakršnegakoli zdravljenja nujno, da se posvetujete s svojim zdravstvenim delavcem o najboljši možnosti.

Stranski učinki NAD terapije

Intravenske infuzije NAD so na splošno varne in niso znane po resnih stranskih učinkih. Vendar pa gre za invaziven postopek, ki vključuje neposreden vstop v krvni obtok, kar lahko prinese določene zaplete.

Čeprav so lahko nekateri stranski učinki blagi, kot so rahlo nelagodje ali utrujenost po injekciji, ti običajno hitro minejo in ne zahtevajo zdravniške pozornosti. Nekateri posamezniki ne bi smeli uporabljati NAD, vključno z osebami z obstoječimi zdravstvenimi stanji, kot so bolezni ledvic ali jeter, diabetes, hipertenzija, nosečnice ali doječe ženske ter tisti, ki jemljejo določena predpisana zdravila.

Kako izbrati pravo kliniko za IV terapijo?

Pomembno je, da izberete ustanovo, ki sprejema ustrezne previdnostne ukrepe za zmanjšanje tveganj in spodbujanje okrevanja. Medicinsko osebje mora biti usposobljeno za IV postopke in biti prisotno za spremljanje reakcije vašega telesa na injekcijo.

Pred pričetkom terapije je ključno opraviti tobsežno krvno sliko in analizo krvi, da se ustvari ustrezni protokol IV terapij.


Viri:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2468501118300063
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27882448
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2751359/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24786309/
  5. https://news.harvard.edu/gazette/story/2017/03/harvard-scientists-pinpoint-critical-step-in-dna-repair-cellular-aging/

Najnovejši prispevki